Tur til Svalbard 1.-5.3.2001

Endelig kom tiden for avreise til Svalbard. Martin skulle ha 14 dagers undervisning der oppe, derfor passet det godt at vi besøkte han "midt-helga". Her er vi kommet til Tromsø, og det ble tid både til det ene og andre der. Her spiser vi på Skarven.
Vi landet i Longyearbyen midt på natta. Men humøret var på topp og forventningene høye.
Fredag

Se på de flotte fjella !!!

Vi har sett mye bilder og hørt mye om Svalbard, og jeg skal love å se det var herlig å dra fra gardinene om morgenen og nyte synet av Hjortfjellet og Operafjellet.

Fredag hadde vi satt av til å se oss om, orge utstyr og handle litt.

 

Nordenskioldfjellet skygger for selve Longyearbyen ennå, men ellers skinner sola der oppe nå. Kaldt ja, men se på det fine været. 

Statuen "Gruvemannen" vokter hovedgata.

Så er shopping-turen over.
Før var Huset både posthus, kirke, restaurant m.m.m. i Longyearbyen. Nå er Huset en berømt restaurant. Den innfridde forventningene, og vi inntok et godt måltid her.
Lørdag

Lørdag drog vi på scootertur. Martin hadde avtalt scooterleie hos Stig Henningsen, og selv om de ikke var siste modell fungerte de rimelig bra. Her er vi akkurat kommet avgårde, og det kjennes bitende kaldt. 

Her er jeg ved Tempelfjorden. Bak sees de fjellene som er så typisk for Svalbard. Fjellet på min høyre hånd Tempelet og det til venstre er Sindballe- fjellet.
Aslaug kjørte scooter som om hun ikke skulle gjort annet. Råkjører !!!!! 
Basecamp hadde et båtprosjekt i Tempelfjorden. Båten het Origo og de svenskene som var ombord var ikke spesielt gjestmilde. Vi ville gjerne inn for å kjøpe vafler og kaffe (les varme oss), men det fikk vi ikke. Kanskje var det fordi de ventet storbesøk. Et kamerateam fra TV2 og div gjester kom en halvtime etter at vi drog...
Hilmar Nøys er en legende på Svalbard. Han overvintret der i 37 vintre. Her en hytta hans som nå disponeres av Sysselmannen. Damene var innom og varmet føttene.

Her røk det et lager i den ene scooteren, så den måtte vi ta på slep hjem. Men det gikk fint, takket være tips fra fangsmann Bjørn Henningsen og damene i traff i hytta her.

 

 

Etter at vi kom tilbake fra turen til Tempelfjorden, tok Martin og jeg en tur til Colesdalen. Det var kjempeflott terreng med mer snø den veien.

Her er et bilde av Longyearbyen fra  Longyearbreen tatt lørdagsettermiddag/kveld.

Vi var ikke de eneste som var ut på scooter. Her kommer en hel karavan...  Stilig ja. 

 

 

 

 

Lørdag kveld hadde vi en bedre middag på Huset (skjønner ikke hvorfor det ikke ble noe av det bildet).

Søndag

Dessverre fikk vi ikke se noen isbjørner på scooterturen. Derfor måtte vi nedom SAS-hotellet å se på den som er utstoppet der.

Utrolig flotte dyr !

Vi hadde tenkt oss på fottur på Longyear-breen. Minus 20 grader og vind skulle ikke stoppe oss.
Her er vi på Longyearbreen, med utsikt over Longyearbyen og Hjortfjellet.
Etter breturen var det godt å komme inn i varmen igjen. Her er vi på Kroa og har akkurat fått servert 3 store pizza. Det gjorde godt.
Men så kom søndagskveld/natt, og vi måtte dra til fastlandet igjen. Full av inntrykk fra Svalbard.

 

Takk for en flott tur !

fil: jostein/ja2001031.html