20160903 Reinsjakt på Vingelen

Eimund og jeg hadde satt av helga 10.-11.september til Reinsjakt. Det hadde vært litt synnavind, og rapportene tydet på at det var  best å gå inn fra Vingelen eller Magnhilldalen. Her er vi ved bommen.

 

Vi bestemte oss for å gå inn fra Magnillsjøen. Vi er litt kjent og har god erfaring med dette området.

 

Fint å gå i fjellet :-)  Vi hadde tenkt oss til Rundhøa nordom Nordre Gjersjøhøgda og tok sikte på de to vardene en ser fra dalen.


Oppå kanten der ligger disse to hyttene. Det er egentlig en hytte og en utedo.

 

Her tok vi frem kikkerten og begynte å speide. Og sannelig fikk vi øye på en flokk helt der borte tåka drev...

Noen reinjegere setter seg å venter der de tror reinen kommer. Men vi er redd det blir lenge å vente, og har dessuten god erfaring med å gå. Så vi gikk etter...

 

Vi hørte det smalt på andre siden av fjellet, og skjønte at flokken hadde gått over og at en jeger hadde funnet sitt bytte.

Det varte ikke lenge før vi fant flokken. Vi ålte oss inn på den, men det var nok litt skeptisk etter at den ble påskutt. Dyrene var rolige, men trakk veldig tett sammen.  Umulig å plukke ut en kalv og skyte her.

Flokken flyttet seg flere ganger, og vi gikk etter og ålte oss innpå.

 

Flokken flyttet seg flere ganger, og vi gikk etter og ålte oss innpå. Veldig spennende.

En ligger helt i ro, fyser gjerne litt, det er ofte litt anstrengende stillinger, men fantasisk å betrakte de flotte dyrene.

 

Til slutt gikk flokken bak en skrent nord for Nordre Gjersjøhøgda. Vi kom rundt på oversiden med trekken i mot. Flokken gikk rolig og det gikk endelig an å plukke ut et dyr.

 Videosnutt fra skuddet

Skuddet går og kalven deiser i bakken. Den ligger på andre siden av bekken midt i bildet. Holdet var noen og åtti meter.

 

En fin kalv har falt. Klokka var rundt 16.00. Så fikk vi besøk av oppsynsmann - John fra Os. Han kontrollerte papirene og tok bilder.

Så ble det slakting og pakking i sekker.

 

Her er vi på hjemvei. Ved vardene på kanten med utsikt til Magnilldalen. Fantasikt område og sikke sviktet denne gang heller. Vi hadde overskyet, men tørt vært. Det var greit å få skutt for det var meldt veldig mye nedbør og nordavind søndag.

 

Så vi var godt fornøyd og kunne veie inn kalven til 19,7 kg. De bekymrer seg over at kalvene blir mindre for hvert år. Skyldes det sen brunst og sen fødsel? Dårlig beite? Klima? Innavl? Svaret mangler foreløpig.

Men vi hadde en fantastisk spennende og fin dag i fjellet og gleder oss allerede til neste år. Så kjørte vi til Staverløkja og fyrte opp badstua og laget oss mat :-)

Tusen takk Eimund - herlig å jakte sammen med deg !

 

 

Vi hadde planlagt å skjære onsdags ettermiddag, men det var slikt et godvær at vi fremskyndet det til tirsdag. Det ble ca 45 døgngrader siden lørdag. Kristian skjærer...

 

... og Aslaug lager kjøttdeig...

 

... og pakker ned i fryseren. Her er litt av utvalget.

Masse god mat ja :-)

 

Skriv gjerne en kommentar på gjesteboka.

Fil: jostein/16/ja20160903.html